Благотворителна инициатива „Бъдители“ гостува на 120 ОУ в София

Лектори от благотворителна инициатива „Бъдители“ гостуваха на 120 ОУ „Г.С. Раковски“ в София по покана на директора на училището Цветанка Тонева и Елени Петкова – учител. На тема „Моята професия“ пред учениците говориха за първи път само гост-лектори, сред които Теди Грозданов – моден фотограф, Борислава Крендева – психолог и тренер с дългогодишна практика и Борислав Гергинов – артист-дизайнер.

На събитието присъства Биляна Панталеева – основател на благотворителната инициатива, която приветства учениците и им разказа за идеята на „Бъдители“. Според нея личният пример в дома, училището, университета и обществото като цяло, е най-важен за младите хора. Именно той води до продуктивни действия и поемане на отговорност, чрез които се изграждат мотивирани и можещи личности.

Първият гост-лектор, който представи своята професия и лична история бе психологът и тренер Борислава Крендева. Тя разказа на учениците за пътят от спортното училище, до решението да практикува професията психолог вече повече от 15 години.

„Практиката ми показва, че едно от най-трудните неща за хората е това да открият своето призвание. Големият избор днес е една от причините за това. Не всеки от нас има изявени таланти, за това трябва да се стараем да ги откриваме и развиваме. След време човек съжалява повече за нещата, които не е направил, отколкото за тези, които е направил“, сподели пред учениците психологът Борислава Крендева.

Следващият гост-лектор бе модния фотограф Теди Грозданов. Той разказа на децата как е превърнал любимото хоби в своя професия и уроците, които е научил по пътя си до момента. Теди Грозданов е известен като „фотографът на звездите“, а пред обектива му са заставали едни от най-популярните лица от България и чужбина, сред които Миро, Преслава, Илиана Лазарова, Алисия, Ивелин Попов, Наталия Кобилкина, Орлин Павлов, Анелия, Йоргос Ясемис, Кириакос Георгиу, звездите от Dancing Stars Атанас Месечков и Нели Атанасова, Мис България 2011 Ваня Пенева, Мисис България Марияна Маринова и още куп модели от водещи модни агенции в България, които красят кориците на най-лъскавите списания.

За първи път гост-лектор на благотворителна инициатива „Бъдители“ бе артист-дизайнерът Борислав Гергинов. Той сподели с учениците за работата си в областта на изкуството. Борислав е създател на програмата Арт-релаксация „ПУЛС”. Той е основният креативен двигател, отговорен за разнообразните арт форми на реализиране на програмата, творческото приложение на различни модалности на изкуството и активизиране на индивидуалния личностен потенциал.

„За мен изкуството е всичко, а всяка една професия е изкуство. То е навсякъде около нас, вътре в нас и е движещата сила в човека и Вселената. Изкуството е вездесъщо“, сподели още Борислав Гергинов.

Специалната титла „Посланик на Бъдители“ получи г-жа Елени Петкова, която покани лекторите от благотворителна инициатива „Бъдители“ като част от мисията си да даде добавена стойност на учебния процес.

Фотограф: Виктория Сиракова