Ясен Георгиев – посланик на „Бъдители“: Вярвам много повече в преподаването с личен пример

Биляна Панталеева и Ясен Георгиев. Фотограф: Георги Алексиев

Лектори от благотворителна инициатива „Бъдители“ гостуваха на Професионална гимназия по компютърни системи и технологии в град Правец по покана на директора на училището Трифон Трифонов и Ясен Георгиев – ученик от 12 клас. Събитието се проведе на 22-ри ноември в зала 221 в професионалната гимназия, която едва събра всички желаещи да чуят вдъхновяващите лекции. За втори път инициатор „Бъдители“ да гостуват в училище е ученик. Ясен Георгиев определя себе си като мечтател и идеалист. Вижда света около себе си в смели и вдъхновяващи краски, отдаден е да създава това, което си представя. Ентусиазмът и вдъхновението си той влага в софтуерните продукти, които прави. Изгражда техническото ДНК на платформата GoogKnight. Вярва в отборната игра, създаването на стойност и истинските хора.

Представяме Ви Ясен Георгиев в кратко интервю за „Бъдители“.

Ясен Георгиев, разкажете ни повече за Вас и за ПГ по КТС в гр. Правец.

Съосновател съм на GoodKnight – платформата за лесно намиране на почасови детегледачки в София. Освен това се занимавам с програмиране и ораторство (обожавам да говоря пред хора, честно!).

ПГ по КТС е училището, в което уча вече пета година. Вярвам, че е едно от най-добрите места, в които човек може да попадне, поради куп причини – обстановката, преподавателите, природата. Имаш ли желание да се развиваш, то тази гимназия ще ти даде безграничната възможност. Лично съм се убедил в това.

Какво е Вашето мнение за българската образователна система? Какво й липса и какво бихте променили в нея?

Хм, доста сложен въпрос. Ще си позволя да отговоря единствено за образователната система до 12-клас, тъй като не съм имал директен допир с висшето образование.

Та, има си и лоши, и добри страни.

Смятам, че не трябва да се набляга само върху точните знания, а и върху личностните умения. Говори се много за това какво трябва да знаеш по даден предмет, но малцина ти казват как да бъдеш човек. А мисля, че това е по-важно дори и от точните знания.

Дразня се изключително много на бариерата учител-ученик и искрено от все сърце се възхищавам на преподаватели, които просто я премахват. Ние, учениците, трябва да усетим що за хора са учителите в истинския живот. Не искаме просто някаква маска на строгия преподавател. Искаме истина!

Точно за това и харесвам ПГ по КТС – най-страхотните ми преподаватели са премахнали тази бариера и ни показват какви са те в действителност. А вече от дългия ми опит в училище  (цели 12-години) ми е показал, че когато един учител покаже същността си, то тя със сигурност е по-красива, отколкото фалшивия образ, който създава в час. А по този начин създава мнооооого по-голяма стойност на нас, учениците.

Ако тези две неща се оправят, то вярвам, че нашата образователна система ще бъде за пример и за отрицателно време ще има други нации, които ще я копират.

Имам и решения, но предлагам да ги обсъдим в допълнителна дискусия. 🙂

Какви са впечатленията Ви от благотворителна инициатива „Бъдители“?

Ще бъда откровен. Очаквах, че ще предизвика някакъв интерес, но че залата няма да има места за всички – не очаквах.

Изключително съм горд от възпитаниците на ПГ по КТС, защото те са деца на българската образователна система и на пук на людете, които казват, че българският младеж не иска да се интересува, те с невероятен ентусиазъм направиха точно обратното! Вече дни подред се говори за “готините лектори”, цитирам, и какви невероятни хора са те.

Е, скъпи “Бъдители”, ВИЕ направихте нещо страхотно – върнахте детското мечтане на нашите възпитаници. Показахте, че човек може да постига, стига да иска и че… ами, всичко зависи от него.

Това изключително много се хареса.

Какви отзиви получихте от учениците след събитието?

Радвам се, че някои от лекциите не се харесаха на едни, но се харесаха от други. Това означава, че учениците все пак имат изградени характер и мнение. А, това е страхотно.

Вие запалихте искрицата за живот на тези млади хора. За първи път виждам и чувам такова вълнение в гимназията.

Вие сте невероятни!

Смятате ли, че е полезно българският бизнес да подпомага образованието със съвети от практиката?

Абсолютно. Смятам, че няма второ мнение по въпроса. Вярвам много повече в преподаването с личен пример, отколкото просто с теорията.