Бизнес обучителят Биляна Панталеева: Всичко се постига с вяра и пълна отдаденост

Биляна Панталеева – основател на "Бъдители"

Биляна Панталеева – основател на “Бъдители”

Биляна Панталеева е бизнес обучител и основател на благотворителната инициатива „Бъдители“, която има за цел да вдъхновява младите хора чрез личен пример. Тя разработва и провежда обучения по личностни и търговски умения, успешни взаимоотношения с клиенти, провеждане на преговори и договаряне, които са изцяло съобразени с потребностите на фирмите.

Пред популярно издание тя дава ценни съвети за личностно развитие, професионална реализация и най-важното – умението за баланс.

„Успях да постигна удовлетворението в личен и професионален план с пълна отдаденост, много работа – почти двойно повече от околните, с креативна отговорност и инициативност. Имам пълно доверие на моето АЗ – кое е правилно, как трябва да бъде, кога да бъде, колко да бъде. Не позволих на мнението и съветите на околните да ме направят като тях, защото никога нямаше да успея да бъда толкова добра като тях и щях да изгубя себе си, своите силни страни и таланти.“

Биляна Панталеева е гост-лектор в университети като УНСС, ВУЗФ и други. Работи и съвместно с организации по проекти, насочени към образованието, предприемачеството, професионалното ориентиране и развитието на млади таланти, както и стартиране на бизнес идеи. По темата за българското образование тя споделя, че би искала да види променени много неща.

„Ще засегна само някои фундаментални промени, които засягат както образованието, така и бизнеса, и това е промяна в мисленето на хората. Да бъдат по-човечни, по-честни, по-отговорни, да не чакат друг да направи нещо, а всеки каквото иска да промени, пръв да започне да действа. Това винаги има мащабен резултат. Да, по-бавно е, но е устойчиво във времето.“

Инициатива „Бъдители“ направи силен дебют в София. Разкажи ни как премина събитието.

Биляна Панталеева: Бях приятно изненадана и очарована от възрастовата разновидност на личностите, които присъстваха. Имаше ученици от 11 и 12 клас на Националната стопанско-финансовата гимназия, където е завършил един от Бъдителите – Явор Панталеев, както и от други училища, а останалите 60% бяха работещи. Старта обяви д-р Наталия Футекова от ERP Academy с благодарност и приветствие към нас – Бъдителите, а след това даде думата на доц. д-р Григорий Вазов – президент на ВУЗФ. Той изказа възхищението си към инициативата и пълната си подкрепа за развитието й, защото преди години си е мислел, че само той е Бъдител, но сега е впечатлен, че не е единствен. Последваха четирите професионални и житейски истории: моята, на Минко Лазаров, Явор Панталеев и Емил Лесов. Всеки разказа, какво е учил, какво е работил – плюсове, минуси, поуки. За мен най-важна е обратната връзка от публиката. След като всички слушаха с интерес, веднага използваха ключовете, за да ги прехвърлят с живота си, бяха приповдигнати, свежи и след 4 часовата инициатива не бързаха да си тръгнат, а напротив – разговаряха и ни задаваха въпроси, това за мен е удовлетворение от добре свършена работа. Аз разказах професионални и лични истории, които никога не бях споделяла. Забелязах колко трудно човек разказва преживявания от първо лице – АЗ. Свикнали сме да преразказваме истории, правила, мисления на други, а да кажем от себе си трудно умеем. Всеки се интересува от грешките и успехите на другите, за да може да използва поуките и анализите за своя живот. Не случайно някои хора предпочитат да копират бизнеси и идеи, вместо да създават иновации. Предпочитат да “откраднат”, вместо да “родят”. Затова ние заставаме пред обществото, за да покажем една друга гледна точка чрез личен пример.

Как да достигнем до желана професия и начин на живот? Как да открием своето призвание?

Биляна Панталеева: Основно са три начините да достигнем до желаната професия.

Да следваме талантите си.

Уменията, които ти доставят удоволствие, развиваш ги и следователно ставаш все по-компетентен. Звучи лесно, но не е. В ученическите години е заложено да се развиват твърдите умения на детето (математика, информатика, литература, история), а меките се пренебрегват. Счита се, че не водят към желаната професия, но практиката в живота показва друго. Да, твърдите умения са необходими, но не основни. Виждаме толкова знаещи хора с по няколко образования, но не могат да си намерят работа. И толкова хора, които нямат теоретични знания за дадена професия, започват да я работят и стават професионалисти. Това е така, защото в основата за желаната професия са меките умения. Умението да си адаптивен с промяната, да си гъвкав в управлението на конфликти, да имаш стойностно отношение към околните, да владееш навик към дисциплина и спазване на правила, да използваш аналитично мислене, да използваш умение за взимане на оптимално решение в дадена ситуация, да имаш висока отговорност към процесите, да бъдеш лидер, да си мотивиран да се развиваш и учиш докато си жив, за да се прогресираш и в професията си през целия път. Ето тези меки умения, заедно с твърдите образуват талантите на личността, които той е необходимо да развива и следва.

Да практикуваш.

По всякакъв начин да опитваме различни професии. Дали със стажове, образование, академии, собствени бизнеси. Без да опитаме, няма как да знаем какво ни харесва и в какво сме добри. Теорията не ни дава усещането за вкуса от бонбона, за ритъма на танца, следователно и за желаната професия. Често се случва да си мислим, че нещо ни харесва, но като го опитаме се разочароваме. Затова, нека опитваме. Опитите крият рискове от неуспех и страдание, но без тях няма как да получим това, което искаме. Трънлив е пътя към успеха. Дали всеки е готов да рискува, за да успее?

Да бъдем отдадени и постоянни в целите си
В повечето случай, когато стартираме професия не можем да се видим напред в бъдещето как бихме се развили. Но ако имаме ясна крайна цел и визия, придружени с денонощна отдаденост и постоянство, резултатите няма да закъснеят. Казвам денонощна, защото през деня действаме и работим за целите си, а през нощта визуализираме (сънуваме) мечтите и целите си. Без постоянство фокуса изчезва, както и страстта към развитие. Как да знаем къде бихме могли да стигнем в дадена професия или бизнес? Когато имаме успешни примери. Хора, които са там, където искаме да отидем. Това са хората, които могат да ни покажат реално и мотивационно резултатите. Това е и така наречената среда, с която е градивно да се заобиколим. Звучи лесно, но на практика само 20% от хората се стремят да общуват осъзнато с успешни и щастливи хора. Останалите 80% се “плашат” от тях. Желаната професия е част от начина на живот. Много хора правят разлика между принципите и правила в професионалния и личен живот, с което бъркат. Тези “закони” и техники от професионалния живот, ако се въведат в личния ще имаме успех в двете направления. Обратното не важи. Моето “ноу-хау” е с близките да се отнасям така, както с най-ценния ми бизнес партньор и клиент. Следвам желанията им, създавам им комфорт в комуникацията ни и услугите, които желаят. Не намирам причини да отказвам, а създавам начини да удовлетворя исканията. Един от най-големите минуси в комуникацията между хората, които забелязвам, това е липсата на активно слушане. Хората говорят, за да бъдат разбрани и чути и ако от другата страна няма пълна отдаденост в приемането на информацията се получава разминаване. Грешката, която се прави при слушане е да се довършват изреченията, да се прекъсва с отгатване на думи и гадаене на глас, че се знае какво иска да каже човека. Личния и професионалния живот вървят ръка за ръка.

Как ти успя да постигнеш удовлетворението в работата и личния живот?

Биляна Панталеева: С пълна отдаденост, много работа – почти двойно повече от околните, с креативна отговорност и инициативност. Имам пълно доверие на моето АЗ – кое е правилно, как трябва да бъде, кога да бъде, колко да бъде. Не позволих на мнението и съветите на околните да ме направят като тях, защото никога нямаше да успея да бъда толкова добра като тях и щях да изгубя себе си, своите силни страни и таланти.

Какво е чувството, когато си наистина удовлетворен от живота? Има ли начин да разберем, че това което правим е това, което истински искаме?

Биляна Панталеева: Това чувство на удовлетвореност от живота се нарича “Нирвана”. Трудно мога да го опиша, защото е чувство и трябва да се усети, но ще се опитам. Когато се чувствам удовлетворена от живота, а това не е константа, нищо негативно около мен не успява да разпали разрушителни чувства в мен, като: гняв, ревност, омраза, завист, злословие. В тези периоди на удовлетвореност почти нищо не е способно да ме срине и създаде тъмна страна в мен. Когато съм в това състояние в допълнение ставам сама рано сутрин, малко сън ми е достатъчен, усмихната съм и заредена, здрава, правя щастливи околните с добавената стойност, която правя за тях, тогава усещам, че се занимавам с точните неща за мен.

Според теб какви са възможностите за реализация в България?

Биляна Панталеева: Възможности има много, както и обратното. Всичко е възможно стига човек да вярва, да се информира, да има мащабно и гъвкаво, а не праволинейно мислене ще успее. Във всяка област има поне по един успешен българин в България, което е доказателство за думите ми. След като поне един е успял, защо и останалите да не могат?

Какво би искала да се промени в българското образование, бизнеса, мисленето на хората?

Биляна Панталеева: Много неща бих искала да променя. Този въпрос е много дълъг. Ще засегна само някои фундаментални промени, които засягат, както образованието, така и бизнеса, и това е промяна в мисленето на хората. Да бъдат по-човечни, по-честни, по-отговорни, да не чакат някой първо да направи нещо, а всеки каквото иска да промени и да се направи, пръв той да действа. Това винаги има мащабен резултат. Да, по-бавно, но устойчиво във времето.

Какъв е правилният пример, който трябва да даде всеки успял човек, за да мотивира младите?

Биляна Панталеева: Да бъде добър, честен, работлив и обичащ човек.

Какво да очакваме от следващите събития на „Бъдители“?

Биляна Панталеева:  Благотворителна инициатива Бъдители, която има за цел да подпомогне образованието в България и не само, като мотивира и вдъхновява обществото, че могат да Бъдат такива каквито искат с желаната професия и личен живот. А как го постигат – с личен пример. Бъдители набират скорост, защото обществото има потребност от подобни качествени дейности. Очакват ни още много интересни събития и срещи с хора от всякаква възраст.

За финал: Какво те вдъхновява?

Биляна Панталеева: Щастливи, успешни и активни хора. Семейството ми, фотографията, книгите, красивото, креативното, природата.

Интервюто на бизнес обучителят Биляна Панталеева можете да прочетете в новия брой на сп. Бизнес Лейди, което е вече на пазара!

B Pantaleeva_Apr. 20161

Биляна Панталеева – основател на “Бъдители”

B Pantaleeva_Apr. 20162

Биляна Панталеева – основател на “Бъдители”

B Pantaleeva_Apr. 20163

Биляна Панталеева – основател на “Бъдители”