Лидия Франк: „Бъдители“ е събитието на годината в нашето училище

SONY DSC

Благотворителната инициатива „Бъдители“ гостува на Професионална гимназия по транспорт „Н.Й. Вапцаров“ в град Сливница по покана на директора на училището г-жа Лидия Франк.

За „Мечтите, професията и успеха“ говориха Биляна Панталеева – основател на „Бъдители“, Явор Панталеев и Емил Лесов, а специален гост-лектор беше  Калин Кокошаров – собственик на „Yellow Taxi 91119”.

В интервю за сайта на „Бъдители“ г-жа Лидия Франк разказа повече за своя професионален път и сподели впечатлението си от инициативата.

Разкажете ни повече за себе си.

Ще говоря за себе си в професионален план, въпреки че когато си отдаден на професията си и я обичаш, трудно поставяш граница между личното и професионалното. И през почивните дни, и през по-дългите отпуски, и когато пътувам на хиляди километри, мисълта за училището, за учениците, за колегите не ме напуска.

Постъпих в Професионалната гимназия по транспорт „Н.Й.Вапцаров“ преди около тридесет години като преподавател по български език и литература, а от 2005 г. съм директор на училището. Поех поста в много тежък за училището период. От мен се изискваше максимална мобилизация и отговорност, за да запазя и развия училището и да не подведа хората, които ми повярваха. През 2005 г. не допуснах училището да бъде закрито, а след това ни чакаше упорита работа, за да докажем, че ние можем. И успяхме. Благодарна съм на хората, които през годините са ми създавали пречки и проблеми, защото те ме научиха да се боря и ме направиха, както казват други, успешен директор.

Обичам реда  и правилата. Обичам „честната игра“. Лесно се живее в подредено общество, в което първенствуващ е законът. Тогава сме истински свободни. В това отношение работим в пълен синхрон с колегите ми и в такъв дух възпитаваме нашите учениците.

В един стар виц се казваше, че когато влакът на комунизма спрял, другарят Брежнев наредил: „Сложете пердетата и се клатете в такт!“ Аз не обичам симулирането на дейност, „клатенето в такт“, ниските скорости. Животът ежедневно ни поднася изненади, с които трябва да се справяме. Успехът не винаги ни е гарантиран и право пропорционален на усилията, но си струва да приемаш предизвикателствата, а когато успееш, удовлетворението идва като награда.

Как разбрахте за инициатива “Бъдители”?

Колегите ми са креативни личности, пълни с идеи, а аз с удоволствие съдействам за реализирането им. Така се случи и сега. Класната на дванадесетокласници  предложи да срещнем учениците с инж. Калин Кокошаров, председател на Училищното настоятелство и успешен бизнесмен, който да сподели с тях формулата на своя успех. Обадих му се и споделих с него идеята ни. От Калин разбрах, че негови приятели и колеги, успешно реализирали се в България млади хора, са създали инициативата „Бъдители“  – един уникален екип от доказали се в своите области личности, които с увлечение и жар говорят за работата си, която им носи не само големи доходи, но и истинско удоволствие. Решихме, че срещата ще бъде интересна не само за учениците от дванайсети клас, но и за цялото училище, защото липсата на мотивация, неясната перспектива, непостоянството в преследването на целта са проблем за много млади хора.

С какво впечатление останахте от събитието?

Това беше един изключително интересен урок по предприемачество. Нужно е  младите хора да бъдат мотивирани, да бъдат вдъхновени да си поставят цели и смело да следват мечтите си, да вярват, че всеки може да бъде полезен за себе си и за обществото с нещата, които умее да върши най-добре. Вашите лектори – Биляна Панталеева, Емил Лесов, Явор Панталеев и най-новият бъдител Калин Кокошаров, бяха добрият пример за това. Колегите също смятат, че това е събитието на тази учебна година.

Как учениците приеха събитието?

Често каним в училището ни интересни хора и в такъв смисъл посещението на „Бъдители“ не беше нещо изключително и необичайно. „Уроци“ пред учениците ни са изнасяли Зуека и Нина Димитрова, Нина Димитрова ни е гостувала и със свои студенти, „открит урок“ по история в нашето училище изнесе известният български журналист Горан Благоев. Ден преди вас училището посетиха и говориха за големите мигове в историята ни Иван Кънчев и Марио Мишев от Сдружение „Българска история“… Но срещата ни с вас наистина определяме като събитие. Лекторите успяха да грабнат вниманието на учениците още в началото. Интересът сред тях беше изключително голям. Учениците веднага разбраха, че става дума за нещо различно, слушаха с широко отворени очи, взимаха участие, нямаше и следа от отегчение, въпреки че „урокът по предприемачество“ продължи около три часа. На следващия ден ме търсеха, за да ми благодарят и да споделят колко интересно им е било. Някои от тях се похвалиха, че лекторите вече са им приятели във Facebook… Това показва, че учениците имат потребност от общуване и споделяне с хора като вас. Заради изключителния интерес от сега планираме да проведем нова среща с вас и през следващата учебна година.

Какво е за Вас “Бъдител”?

Всеки, който казва: „Аз ще бъда, мене ще ме има тук, на това място, аз ще успея в моята родина!“ за мен е бъдител.  Вие, бъдителите, събуждате желанието у учениците да сбъдват мечтите си, учите ги как да успяват. Колкото повече са бъдителите, толкова повече укрепва оптимистичната ми визия за България.

Смятате ли, че учениците са достатъчно мотивирани?

На учениците им са нужни добрите примери. Те заразяват и мотивират. Ако атмосферата в училище е като блато със застояла вода, ако родителите не се интересуват от мечтите на децата си и все не намират време за споделяне, не можем да обвиняваме младите хора за липсата на мотивираност.

Какво харесвате в нашата образователна система и има ли тя своите недостатъци?

Сложен въпрос, на който трудно може да се даде кратък и еднозначен отговор. Всички осъзнаваме колко важна е образователната система за обществото, до голяма степен всичко останало е нейно следствие. В същото време от години наблюдаваме нарастваща неграмотност сред учениците, понижава се качеството на тяхната подготовка, знанията, които получават, не винаги са практически приложими, а това действа демотивиращо. Системата не трябва да бъде консервативна и когато се наблюдават негативни тенденции, трябва да се анализират професионално и честно причините и да се реагира бързо и адекватно. В момента се извършва сериозна реформа в сферата на средното образование, променя се образователната структура, въвеждат се нови образователни стандарти… Дали пътят е правилният, предстои да видим.

Какво бихте променили в българското образование?

Изключително важна е личността на учителя. Той реализира политиките в сферата на образованието, той е носителят на промяната. Трябва в българското училище да влизат най-подготвените специалисти и достойни хора. Бих направила училището по-привлекателно именно за младите и добре подготвени специалисти. Не искам да отварям дума за заплащането на учителския труд, за модернизирането на материалната база в училищата, за въвеждането на информационните технологии в образователния процес, но това са важни неща, от които много зависи обликът на българското училище.