Бъдители: Вие избирате какви искате да бъдете

1 (17) copy

Благотворителната инициатива „Бъдители“, която има за цел да вдъхновява и мотивира личности от всякаква възраст чрез личен пример гостува на ЧОУ “Светлина” в София по покана на Веселина Радкова – основател на училището.

Пред учениците своите лични истории разказаха Биляна Панталеева – бизнес обучител, основател на „Бъдители“ и собственик на „Ойро Ивент“, Минко Лазаров – програмист, собственик на „Техникъл Сълюшън“ ООД и Явор Панталеев – търговски управител на „ОЙРОШПЕД“ АД.

Събитието откри Биляна Панталеева, която разказа повече за идеята и мисията на „Бъдители“.
„В българският език няма дума „Бъдител“. Ние разказваме за нещата от живота и по този начин подпомагаме образованието. Независимо какъв е даден човек, той има своята стойност и потенциал да бъде такъв, какъвто иска“, каза Биляна Панталеева – основател на инициативата.

„Бъдител“ несъмнено предизвика интереса на децата и те дадоха своите предположения за значението на думата, която няма аналог в българския език: „Да имаш идея за бъдещето“, „Да си свободен“, „Да правиш каквото искаш“, „Да бъдеш човек в обществото“, „Когато работиш това, което искаш ще бъдеш щастлив“ и останаха изненадани, че грешен отговор няма.

Пред децата истории за успех разказа и Минко Лазаров – програмист и запален велосипедист. Пред децата той говори за някои от трудностите в живота, които не бива да ни отказват, защото винаги след тях идва по-лесната част и удовлетворението от постигането на целта – „Ако искате награда, отидете и си я вземете“. Той не пропусна да даде един много важен съвет на децата  „Да се спираш е част от удоволствието на живота, не забравяйте да откривате красотата в малките неща“.

Събитието закри Явор Панталеев – търговски управител на „ОЙРОШПЕД“ AД – първото дружество в България след 1990 година за услуги в областта на спедицията, транспорта и логистиката. Той разказа на децата как е преминало неговото обучение, поинтересува се за изборът на всеки от тях за професията, която искат да упражняват и сподели как самият той е направил избор за своята специалност.

„Отговорността да постигнете нещо в живота е Ваша – Вие правите избор. Времето е ограничено, защото ние така си мислим. Да бъдеш, да живееш тук и сега – изборът е Ваш“, каза Явор Панталеев пред възпитаниците на ЧОУ „Светлина“.

След събитието децата имаха възможност да поговорят лично с всеки от лекторите за нещата, които ги вълнуват и да направят интервю с тях, а Бъдителите не пропуснаха да изненадат своите домакини с подаръци, предоставени с любезното съдействие на „ОЙРОШПЕД“ АД.

Веселина Радкова – основател на ЧОУ „Светлина“ получи специалната грамота „Посланик на Бъдители“, която се връчва на всеки, които разпространява идеята на инициативата.

снимки: Георги Алексиев